Международный пресс-центр Sputnik

Xəzəryanı dövlətlər arasında əməkdaşlığın inkişafı vəd edir

48
"Cənubi Qafqaz" Politoloqlar Klubunun 62-ci iclasında politoloqlar beş Xəzəryanı dövlət arasında siyasi və iqtisadi əməkdaşlığın inkişaf perspektivləri barədə danışacaqlar

Türkmənbaşıda beş ölkənin hökumət başçılarının iştirakı ilə Birinci Xəzər İqtisadi Forumu keçirilib. Burada Xəzəryanı dövlətlərin müəyyən sahələr üzrə əməkdaşlıq perspektivləri müzakirə olunub, bölgə dövlətlərinin iqtisadi qarşılıqlı fəaliyyətinin genişləndirilməsi ilə bağlı vacib qərarlar qəbul edilib.

Avqustun 16-da, saat 12:00-da "Sputnik Azərbaycan" Multimedia Mətbuat Mərkəzində keçiriləcək "Cənubi Qafqaz" Politoloqlar Klubunun 62-ci iclasında politoloqlar beş Xəzəryanı dövlət arasında siyasi və iqtisadi əməkdaşlığın inkişaf perspektivləri barədə danışacaqlar.

İştirak edəcəklər:

Heydər Mirzə - Azərbaycan İctimai Televiziyasının redaksiya rəhbəri və siyasi şərhçi,

Elşad Mirbəşir oğlu - Azərbaycan Milli Elmlər Akademiyasının şöbə müdiri, siyasi elmlər doktoru,

Nəzakət Məmmədova - politoloq,

Zaur Məmmədov - politoloq, Bakı politoloqlar klubunun rəhbəri,

Anastasiya Lavrina - "Avrasiya" Beynəlxalq Mətbuat Fondunun prezidentinin köməkçisi,

Fərhad İbrahimov - Y.Primakov adına Rusiya Elmlər Akademiyasının Dünya İqtisadiyyatı və Beynəlxalq Münasibətlər İnstitutunun postsovet tədqiqatlar mərkəzinin aspirantı.

Moderator politoloq İlqar Vəlizadədir.

Əlavə məlumat üçün müraciət edə bilərsiniz:

E-mail: i.velizade@rian.ru

Telefonlar: 404-13-84/85

Ünvan: Sputnik Azərbaycan Beynəlxalq Multimedia Mətbuat Mərkəzi, Mətbuat prospekti, 529-cu məhəllə, bina 23 M (4-cü mərtəbə-liftlə üzbəüz).

48
Çap maşını, arxiv şəkli

SputnikPro peşəkar bacarığın sirlərini açıqlayacaq

7
SputnikPro-nun növbəti vebinarının spikeri xəbərin nə olduğunu və müasir jurnalistlərin necə işlədiyini izah edəcək

BAKI, 4 avqust — Sputnik. Sputnik Beynəlxalq İnformasiya Agentliyi və Radiosu SputnikPro maarifləndirmə layihəsinin onlayn sessiyalarını davam etdirir. Cümə günü, avqustun 7-də, Bakı vaxtı ilə saat 14:00-da ""Rossiya seqodnya" BİA-nın "Redaksiya mətbəxi". Peşəkar bacarığın sirləri" mövzusunda vebinar keçiriləcək.

Vebinarın spikeri "Rossiya seqodnya" BİA-nın baş redaktorunun müavini Dmitri Qornostayev olacaq.

© Sputnik / Ramil Sitdikov
"Rossiya seqodnya" BİA-nın baş redaktorunun müavini Dmitri Qornostayev

Bu postu tutmazdan əvvəl Dmitri "Sovetskiy sport" qəzetinin, İTAR-TASS-ın elmi informasiya xidmətinin, "Nezavisimaya qazeta"-nın (müxbir vəzifəsindən Beynəlxalq İnformasiya şöbəsinin rəisinin müavini vəzifəsinə qədər yüksəlib) müxbiri işləyib, "Rossiya" telekanalının "Vesti" proqramının axşam buraxılışının baş redaktoru, RİA Novosti-nin Beynəlxalq əməkdaşlıq Baş direksiyasının redaktoru, RİA Novosti-nin Nyu-York bölməsinin rəhbəri, ABŞ-dakı nümayəndəliyinin rəhbərinin müavini, BMT yanında müxbir məntəqəsinin rəhbəri, Vaşinqtonda "Rusiyanın səsləri" studiyasının baş redaktoru, beynəlxalq redaksiyanın rəhbəri, RİA Novosti-nin Birləşmiş xəbərlər redaksiyası rəhbərinin müavini olub.

Vebinarın gedişində Dmitri Qornostayev bir sıra maraqlı məqamlara aydınlıq gətirəcək:

Bu gün xəbər nədir? Xəbərlərin tərtibatı və quruluş formatı necə olmalıdır? Xəbər nə qədər vaxta hazırlanır? Müasir jurnalistlər necə işləyirlər? Jurnalistin iş günü nə vaxtdır? Təcili xəbərlər haradan götürülür? Onlar necə yoxlanılır? Pandemiya redaksiyalara nəyi göstərdi (məsələn, evdən tam işləmək necə mümkündür)?

Onlayn sessiyada iştirak etmək istəyən media işçiləri Sputnik Azərbaycan Beynəlxalq İnformasiya Agentliyinin mətbuat katibinin elektron ünvanına (gulzar.mustafaeva@sputniknews.com) müraciət göndərə və ya https://anketolog.ru/s/345855/FLqfVEAx ünvanında qeydiyyatdan keçə bilərlər.

Unikal ustad dərslərindən ibarət SputnikPro Rusiyanın ən yaxşı mediamenecerlərinin və kütləvi informasiya vasitələrində böyük təcrübəsi olan aparıcı mütəxəssislərin təqdim etdiyi böyükmiqyaslı yeganə Rusiya layihəsidir.

Bu layihə artıq dünyanın 13 ölkəsində həyata keçirilib. 2018-ci ilin martından etibarən layihədə iki mindən çox jurnalist və mediamenecer, PR mütəxəssislər və mətbuat xidmətlərinin əməkdaşları, blogerlər və bu istiqamətdə təhsil alan tələbələr iştirak ediblər. Layihə ilə bağlı son yenilikləri "Facebook" səhifəsində izləyə bilərsiniz (https://www.facebook.com/SputnikProject/).

7
Çəkiliş, arxiv şəkli

Viruslu videonu necə düzəltməli?

17
(Yenilənib 12:50 30.07.2020)
SputnikPro-nun yeni vebinarı xəbər saytlarının müxbirlərinə baxılma sayını artırmaq məqsədi ilə kontenti düzgün və maraqlı etməyi öyrədəcək

BAKI, 30 iyul — Sputnik. Videoda tamaşaçıya nə daha maraqlıdır – görüntü, yoxsa məzmun? Bu sualın cavabını SputnikPro maarifçi layihəsi çərçivəsində keçiriləcək növbəti verbinar verəcək.

“Xəbər saytları üçün viruslu videonu necə daha düzgün etməli” onlayn-sessiyasının spikerləri “Rossiya seqodnya” BİA-nın operativ video və qrafika şöbələrinin rəhbərləri Arseni Mindlin və Aleksey Drozdov olacaqlar.

Arseni Moskva Rabitə və İnformatika Universitetinin (Rəqəmsal televiziya kafedrası) məzunudur, “Rossiya seqodnya”da 2010-cu ildən işləyir.

Aleksey Xarici dillər institutunda təhsil alıb, lakin 2000-ci ildən qrafik dizaynla məşğul olmaq qərarına gəlib. “Rossiya seqodnya” BİA-da 2013-cü ildən işləyir.

Vebinarın gedişində spikerlər bir neçə suala cavab verməyə çalışacaqlar:

- Videoda nə vacibdir – görüntü, yoxsa mətn?

- Titrlər ayrıca məna kimi.

- Baxılma, yoxsa drayv? Necə xronometraja yerləşməli.

- Mənaları necə yaxınlaşdırmalı – tutrlərin və videonun dizaynı.

- Nə daha vacibdir – videonun dizaynı, yoxsa kontent.

- Nəql metodları – qrafik əlavə kömək edirmi?

“Xəbər saytları üçün viruslu videonu necə daha düzgün etməli” vebinarı cümə günü, iyulun 31-də, Bakı vaxtı ilə 14.00-da başlayacaq.

Onlayn sessiyada iştirak etmək istəyən media işçiləri Sputnik Azərbaycan Beynəlxalq İnformasiya Agentliyinin mətbuat katibinin elektron ünvanına (gulzar.mustafaeva@sputniknews.com) müraciət göndərə və ya https://anketolog.ru/s/345855/FLqfVEAx ünvanında qeydiyyatdan keçə bilərlər.

Unikal ustad dərslərindən ibarət SputnikPro Rusiyanın ən yaxşı mediamenecerlərinin və kütləvi informasiya vasitələrində böyük təcrübəsi olan aparıcı mütəxəssislərin təqdim etdiyi böyükmiqyaslı yeganə Rusiya layihəsidir.

Bu layihə artıq dünyanın 13 ölkəsində həyata keçirilib. 2018-ci ilin martından etibarən layihədə iki mindən çox jurnalist və mediamenecer, PR mütəxəssislər və mətbuat xidmətlərinin əməkdaşları, blogerlər və bu istiqamətdə təhsil alan tələbələr iştirak ediblər. Layihə ilə bağlı son yenilikləri "Facebook" səhifəsində izləyə bilərsiniz (https://www.facebook.com/SputnikProject/).

17
Əlaqədar
"Radioda ola biləcək ən canlı şey" – SputnikPro-nun növbəti vebinarı keçirildi
"Sarı" xəbər həmişə olmur: Sözünü çatdırmağın ağıllı yolları
Veb-texnologiyalar KİV-də necə işləyir?
Data jurnalistika: Yazınız dillər əzbəri olsun deyə...
Məqalənin qəhrəmanını necə tapmalı? SputnikPro vebinarının spikeri bu suala cavab verib
Zeytun yağı

Qızartmalar üçün hansı yağları seçməli: rus alim xəstəlik mənbəyi olan qidaları açıqladı

0
70 dərəcədən yuxarı temperaturda bizim orqanizmimizə lazım olmayan və uzun müddət istifadə zamanı onkoloji xəstəliklərə səbəb ola biləcək sərbəst radikallar meydana çıxır

BAKI, 6 avqust — Sputnik. Qızartmalar üçün kərə yağından istifadə etmək təhlükəli ola bilər. Bu barədə Sputnik radiosuna müsahibəsində qastroenteroloq, dietoloq, tibb elmləri namizədi İrina Berejnaya bildirib.

Onun fikrincə, ən yaxşısı ərzaqları quru tavada, ya da qril şəklində qızartmaqdır. Amma çoxları bunu kərə yağında etməyə üstünlük verirlər. Əgər kərə yağını təzə-təzə yemək təhlükəsizdirsə, ondan məhsulların qızardılması üçün istifadə etməmək daha yaxşıdır.

"Təzə kərə yağı müəyyən miqdarda tamamilə təhlükəsizdir. O, həmçinin xolesterin mübadiləsinə təsir baxımından özünü doğruldur. Qızardılmış məhsullara gəldikdə, burada kərə yağını istifadə etməmək daha yaxşıdır. 70 dərəcədən yuxarı temperaturda bizim orqanizmimizə lazım olmayan və uzun müddət istifadə zamanı onkoloji xəstəliklərə səbəb ola biləcək sərbəst radikallar meydana çıxır", – deyə İrina Berejnaya xəbərdarlıq edib.

Dietoloq deyib ki, yeməkləri hazırlamaq üçün quyruq yağından istifadə edə bilərsiniz, amma bu da ən yaxşı seçim deyil.

"Quyruq yağı öz strukturuna görə çox maraqlı məhsuldur. Həmçinin xolesterin mübadiləsinə mənfi təsir göstərmir. Bundan yeməklərin hazırlanmasında istifadə edilə bilər. Lakin uzun müddət istifadə edildikdə və yüksək temperaturda çox yüksək kalorili olacaq. Buna görə də eyni sərbəst radikalların meydana gəlməsi mümkündür. Ola bilsin, sərbəst radikallar kərə yağına nisbətdə daha az əmələ gələcək. Məhsulları zeytun yağında qızartmaq daha yaxşıdır, çünki bu, yüksək temperaturda sərbəst radikalların meydana gəlməsini təmin etməyən yeganə yağdır", – deyə dietoloq əlavə edib.

Xatırladaq ki, bu günlərdə həkim-dietoloq Andrey Bobrovski qafqazlıların uzunömürlülüyünün sirrinin manqalda bişmiş ətdə olduğunu demişdi. "Ətin qrildə və ya manqalda bişirilməsi ən dietik üsuldur. Digər üsullardan fərqli olaraq açıq manqalda bişirmə artıq yağları aradan götürür. Yağ bişdikdə əriyib axır. Tavada bişirilən zaman isə əksinə yağ yığılır və ətə hopur", - deyə Bobrovski bildirmişdi.

 

0
Əlaqədar
Yumurta yeyin, arıqlayın...
Adi göbələkdir, amma qanda şəkəri azaldar, mədə florasını bərpa edər
Gül plantasiyalarından kiçik şüşəyə: Qızılgüldən yağ necə alınır
Qafqaz uzunömürlülüyünün sirri - Hər şey kababla bağlı imiş
Buna da növbə çatdı - Şokolad ziyanlı imiş