CƏMİYYƏT
Cəmiyyətin həyatında baş verən aktual hadisələr

Bu yağlar insanın ağlını itirməsinə səbəb olur

CC0 / Pexels / Fast food"Fast food" arxiv şəkli
Fast food arxiv şəkli - Sputnik Azərbaycan
Abunə olmaq
Alimlər təcrübədə təzyiq, şəkər və alzheymer xəstəliyinə səbəb olan faktorları araşdırmaq istəyiblər. Nəticədə isə müəyyən olunub ki, qanında 52-74 faiz transyağ olan şəxslər demensiyaya daha meyllidirlər

BAKI, 25 oktyabr — Sputnik.  Amerika alimləri belə qənaətə gəliblər ki, qanında trans yağlar və süni dadlandırıcı yağlar olan şəxslər alzheymer və kəmağıllığa meylli olurlar.

Sputnik Azərbaycan xarici mətbuata istinadla xəbər verir ki, alimlər 10 il müddətində Yaponiyadan olan və yaşı 60-dan yuxarı olan 1628 nəfər üzərində araşdırma aparıb.

Meyvə şirələri, arxiv şəkli - Sputnik Azərbaycan
SƏHİYYƏ
Ən "sadiq" xəstəliyə qarşı radikal qərar - reklamı yığışdırılır, vergisi artır

Alimlər təcrübədə təzyiq, şəkər və alzheymer xəstəliyinə səbəb olan faktorları araşdırmaq istəyiblər. Nəticədə isə müəyyən olunub ki, qanında 52-74 faiz transyağ olan şəxslər demensiyaya daha meyllidirlər.

Xatırladaq ki, transyağlar ucuz məhsullarda, fast-food qidalarda və qızarmış yeməklərdə olur. Bundan başqa, bu yağlar qaymaqda, dondurulmuş pizzada və marqarində də var.

Daha əvvəl mütəxəssislər altsheymer xəstəliyinin ilkin əlamətlərini açıqlamışdılar. Onların fikrincə, xəstəlik ilkin mərhələdə özünü lazımlı sözlərin seçilməsi, görmə qabiliyyətinin itirilməsi və qərar verməkdə çətinlik çəkməklə büruzə verir.

Xəbər lenti
0