CƏMİYYƏT
Cəmiyyətin həyatında baş verən aktual hadisələr

Qəhvə necə arıqladır - alimlərdən yeni təcrübə

© REUTERS / Noor KhamisКофейные зерна
Кофейные зерна - Sputnik Azərbaycan
Abunə olmaq
Eksperimentdə hərarətin yaranma zonalarını vizuallaşdıran texnologiyadan istifadə olunub

BAKI, 26 iyun — Sputnik. Nottingem Universitetinin (Böyük Britaniya) alimləri aşkar ediblər ki, qəhvə artıq çəkidən qurtulmağa kömək edir.

Sputnik Azərbaycan xəbər verir ki, bu barədə alimlər "Scientific Reports" jurnalında dərc etdikləri məqalədə məlumat verirlər.

Məlum olub ki, kofein qəhvəyi piy toxumasının yaranmasını stimullaşdırır. Bu, məməlilərin orqanizmində olan iki tip (digəri ağdır) piydən biridir və kaloriləri yandıraraq istiliyin ayrılması funksiyasını yerinə yetirməklə orqanizmdə hərarətin tənzimlənməsi prosesində vacib rol oynayır. 

“Pozitiv enerji məkanı” – Bakının ilk pişik kafesi necə görünür  - Sputnik Azərbaycan
VİDEO
“Pozitiv enerji məkanı” – Bakının ilk pişik kafesi necə görünür

"Qəhvəyi piy toxumalarının funksiyası digərlərindən fərqlənir: o, adətən soyuğa reaksiya verərək şəkəri və yağları yandırmaqla enerji istehsal edir. Onun aktivliyinin artması orqanizmə qandakı şəkərin səviyyəsinə nəzarət etməyə və lipid profilini yaxşılaşdırmağa kömək edir. Əvvəllər insan orqanizmində onun aktivliyini stimullaşdırmağın yolunu heç kim bilmirdi", - təcrübənin həmmüəllifi Maykl Saymonds yazıb. 

Qəhvənin artıq çəki ilə mübarizədə faydalı olduğu barədə əvvəllər də alimlər fikir yürüdürdülər, bu dəfə isə britaniyalılar nəzəriyyəni təsdiqləmək üçün eksperiment keçiriblər. Əvvəlcə onlar siçanlar üzərində qəhvənin optimal dozasını müəyyən ediblər, sonra isə orqanizmdə istiliyin yaranma zonalarını vizuallaşdıran texnologiya vasitəsilə insanlar üzərində təcrübə keçiblər.

Əvvəlki təcrübələr göstərmişdi ki, qəhvəyi piy toxuması əsasən boyun ətrafında toplanır. Texnika göstərib ki, qəhvə içiləndən sonra bədənin məhz bu nahiyəsi - yəni boyun ətrafı istilənir.

Xəbər lenti
0