Almaniyadakı Oktoberfest xalq şənliyində pivə paylayan adam, 20 sentyabr 2015-ci il

Pivəsevərlərə şad xəbər

1570
(Yenilənib 21:46 19.08.2017)
Bunlara riayət etdikdən sonra kökəlməyəcəksiz və pivə orqanizminizə mənfi təsir etməyəcək.

BAKI, 17 avgust — Sputnik. Məlum olduğu kimi alkoqol ən kalorili ərzaqlardandır. Üstəlik alkoqollu içkiləri karbohidrogenlərlə zəngin və yağlı qidalarla birlikdə qəbul etdikdə rasiondakı kalorinin miqdarı xeyli artır. Məhz bu səbəbdən də alkoqol artıq çəkinin əmələ gəlməsinə səbəb olur.

Sputnik Azərbaycan Vesti.ru-ya istinadən xəbər verir ki, pivəyə gəlincə, hətta yüksək keyfiyyətli xammaldan hazırlandıqda belə qarın piylərini artırır və uzunmüddətli perspektivdə ərinməyən piylərə çevrilir. Bu halla ən çox kişilər üzləşir və adətən iri qarını olan kişilərə "pivəqarınlar" deyirlər. Bu yazıda biz artıq çəki və qarın piyləri yığmamaq üçün pivəni düzgün qəbul etməyin yollarını izah edəcəyik.

Tələsməyin

 

"Böyük piyalə pivəni, bir stəkan çaxırı və bir qədəh arağı süzmək üçün qaraciyərə 1 saat vaxt lazımdır" deyə Medical Daily nəşrinə müsahibəsində dietoloq Keyt Ayob (Keith Ayoob) bildirib. Bu isə o deməkdir ki, azca içki bir saat ərzində metobolimz proseslərinə və orqanizmdə piyin əriməsinə dramatik təsir göstərir. Bunu öz növbəsində American Journal of Clinical Nutrition-da yayımlanmış tədqiqatın nəticələri də göstərir. Eyni alkoqollu içkidən bir saat ərzində bir piyalədən çox içən şəxslərin orqanizmində ikinci saatda piyin ərinməsi prosesi 73% azalır.

Diqqətlə seçin

 

"Yüngül" pivə, "az alkoqollu" pivə və "az karbohidratlı" pivə variantları öz fiqurasının qayğısına qalan insanlar üçün cəzbedici görünə bilər. Lakin onların bir-birilərindən nə ilə fərqləndiklərini bilmək lazımdır. Şəffaf pivə daha az spirtli və az kalorili olur. Aşağı karbohidratlı içkilərdə isə karbohidratların kütləsi bir qədər az olur.

Light adı altında təqdim olunan pivənin isə əsas xüsusiyyətləri bunlardır: а) marketinq fəndi; б) az alkoqollu pivə adətən daha çox istehlak edilir ki, bu da rasiondakı ümumi kalorini artırır. Eyni zamanda ekspertlər bildirirlər ki, tünd rəngli pivələr acı dada malik olduğu üçün yavaş-yavaş içilir. Eyni zamanda onların tərkibində alkoqol çox olduğundan, adətən tünd pivə az içilir.

Su için

 

Beyni ayıq saxlamaq və dietaya ziyan gətirməməyin ən yaxşı yolu hər stəkan alkoqollu içkidən sonra arada 1 stəkan su içməkdir. Əvvəla bu, mədəni tez dolduracaq və siz daha az yemək yeyəcək, içkini də az içəcəksiz. İkincisi, siz özünüzü daha yaxşı hiss edəcəksiz. Eləcə də səhər yuxudan oyananda yaxşı vəziyyətdə olacaqsız. Çünki su ilə qəbul olunduqda alkoqol orqanizmdən daha tez xaric olur. Nəticədə dəriniz yaxşılaşır və dəmliyiniz də tez keçir.

"Optimal həcmdə nəmliliyi saxlamaq və orqanizmdəki su çatışmazlığını təmin etmək üçün siz alkoqollu içki qədər su içməlisiz" — deyə Keyt Ayob bildirir.

Stəkana diqqət edin

 

İçki içilən stəkanın forması da bizim alkoqolu qəbul etməyimizə təsir göstərir. 2015-ci ildə alimlər eksperiment nəticəsində bu qənaətə gəlmişdilər ki, əgər pivə əyri və müxtəlif rəngli stəkanlara tökülürsə, daha çox içilir. Həmçinin həmin stəkanlarda pivənin içilmə intensivliyi 10 dəqiqə artır.

Protein yeyin

 

Bu yaxınlarda aparılan tədqiqat göstərib ki, qazlı içkilərlə birlikdə proteinli qidalar qəbul etmək yaxşı ideya deyil. Amma söhbət alkoqollu içkilərdən gedirsə, burada vəziyyət tamamilə əksinədir. İş ondadır ki, protein tərkibli qidaların termik effekti 20-30%-dir. Məhz bu kalori həzmə yaxşı kömək edir. Bu mənada bol proteinli qidalar içki içilən zaman qanda alkoqolun səviyyəsinə nəzarət edir. Tədqiqat zamanı o da məlum olub ki, alkoqolun sorulma sürəti eyni zamanda onun parçalanmasını tezləşdirir.

Əgər siz içmək, yoxsa içməmək seçimi qarşısında qalmısızsa, yaxşı olar ki, ikincini seçəsiz. Məhz bu variant sizi alkoqollu içkinin gətirdiyi risklərdən xilas edəcək.

1570
Teqlər:
stəkan, qədəh, kalori, pivə
Əlaqədar
Bunu biləndən sonra pivə içməyəcəksiniz
"Həci pivəsi" heç də alkoqolsuz deyilmiş
Bir vaxtlar onun qiyməti pivədən baha idi
Görün pivədən nə hazırladılar
Zeytun yağı

Qızartmalar üçün hansı yağları seçməli: rus alim xəstəlik mənbəyi olan qidaları açıqladı

59
70 dərəcədən yuxarı temperaturda bizim orqanizmimizə lazım olmayan və uzun müddət istifadə zamanı onkoloji xəstəliklərə səbəb ola biləcək sərbəst radikallar meydana çıxır

BAKI, 6 avqust — Sputnik. Qızartmalar üçün kərə yağından istifadə etmək təhlükəli ola bilər. Bu barədə Sputnik radiosuna müsahibəsində qastroenteroloq, dietoloq, tibb elmləri namizədi İrina Berejnaya bildirib.

Onun fikrincə, ən yaxşısı ərzaqları quru tavada, ya da qril şəklində qızartmaqdır. Amma çoxları bunu kərə yağında etməyə üstünlük verirlər. Əgər kərə yağını təzə-təzə yemək təhlükəsizdirsə, ondan məhsulların qızardılması üçün istifadə etməmək daha yaxşıdır.

"Təzə kərə yağı müəyyən miqdarda tamamilə təhlükəsizdir. O, həmçinin xolesterin mübadiləsinə təsir baxımından özünü doğruldur. Qızardılmış məhsullara gəldikdə, burada kərə yağını istifadə etməmək daha yaxşıdır. 70 dərəcədən yuxarı temperaturda bizim orqanizmimizə lazım olmayan və uzun müddət istifadə zamanı onkoloji xəstəliklərə səbəb ola biləcək sərbəst radikallar meydana çıxır", – deyə İrina Berejnaya xəbərdarlıq edib.

Dietoloq deyib ki, yeməkləri hazırlamaq üçün quyruq yağından istifadə edə bilərsiniz, amma bu da ən yaxşı seçim deyil.

"Quyruq yağı öz strukturuna görə çox maraqlı məhsuldur. Həmçinin xolesterin mübadiləsinə mənfi təsir göstərmir. Bundan yeməklərin hazırlanmasında istifadə edilə bilər. Lakin uzun müddət istifadə edildikdə və yüksək temperaturda çox yüksək kalorili olacaq. Buna görə də eyni sərbəst radikalların meydana gəlməsi mümkündür. Ola bilsin, sərbəst radikallar kərə yağına nisbətdə daha az əmələ gələcək. Məhsulları zeytun yağında qızartmaq daha yaxşıdır, çünki bu, yüksək temperaturda sərbəst radikalların meydana gəlməsini təmin etməyən yeganə yağdır", – deyə dietoloq əlavə edib.

Xatırladaq ki, bu günlərdə həkim-dietoloq Andrey Bobrovski qafqazlıların uzunömürlülüyünün sirrinin manqalda bişmiş ətdə olduğunu demişdi. "Ətin qrildə və ya manqalda bişirilməsi ən dietik üsuldur. Digər üsullardan fərqli olaraq açıq manqalda bişirmə artıq yağları aradan götürür. Yağ bişdikdə əriyib axır. Tavada bişirilən zaman isə əksinə yağ yığılır və ətə hopur", - deyə Bobrovski bildirmişdi.

 

59
Əlaqədar
Yumurta yeyin, arıqlayın...
Adi göbələkdir, amma qanda şəkəri azaldar, mədə florasını bərpa edər
Gül plantasiyalarından kiçik şüşəyə: Qızılgüldən yağ necə alınır
Qafqaz uzunömürlülüyünün sirri - Hər şey kababla bağlı imiş
Buna da növbə çatdı - Şokolad ziyanlı imiş
Tibb işçidi dərman göstərir, arxiv şəkli

Vəssalam! Koronavirusun dərmanına patent aldılar

187
(Yenilənib 23:40 06.08.2020)
Dünyanın bir çox ölkəsində koronavirusun müalicəsində bir sıra dərmanlar sınaqdan keçirilsə də, əksər əczaçılıq şirkətləri və elmi-tibbi qurumlar diqqətlərini vaksinin hazırlanmasına yönəldiblər

BAKI, 6 avqust — Sputnik. Rusiya Federal Tibbi-Bioloji Agentliyi (FTBA) koronavirusu dəf etməyə və ya fəsadlarını aradan qaldırmağa kömək edən dərmana patent alıb.

Sputnik Azərbaycan RİA Novosti-yə istinadən bildirir ki, dərmanın adı “Leytragin”dir (Лейтрагин).

"Rusiya FTBA COVID-19-a qarşı preparatı patentləşdirdi. Bu praktik tibbə daxil olan, delta-opioid reseptorlarının dünyada ilk və hələlik yeganə aqonistidir", - agentliyin məlumatında deyilir. 

FTBA-nın biotibbi texnologiyalar elmi mərkəzinin alimləri müəyyən ediblər ki, ilkin adı "dalargin" olan dərman toxumaların sağalması və regenerasiyası proseslərində aktiv iştirak edir. Bundan başqa, bu sinfə daxil olan maddə immun cavabının təşkilində də aktiv rol oynayaraq koronavirus infeksiyası olan xəstədə ağır respirator və ümumi sistem pozulmalarına gətirib çıxaran "sitokin hücumunun" - iltihab yaradan maddələrin təsiri azalda, yaxud da onu dəf edə bilir. 

Qeyd edək ki, dünyanın bir çox ölkəsində koronavirusun müalicəsində bir sıra dərmanlar sınaqdan keçirilsə də, əksər əczaçılıq şirkətləri və elmi-tibbi qurumlar diqqətlərini vaksinin hazırlanmasına yönəldiblər. Məsələn, avqustun 2-də Rusiyanın “Vektor” dövlət elmi mərkəzi koronavirus əleyhinə peyvəndin noyabrda istehsalını planlaşdırdığını bəyan edib. Mərkəzin rəhbəri Rinat Maksyutov “Rossiya-1” telekanalına müsahibəsində deyib ki, ilin sonuna, gələn ilin əvvəlinə, ən azı, risk qrupundan olunanların vaksinasiya olunmasından, sonra isə kütləvi peyvənddən danışmaq olar.
Avqustun 1-də Rusiyanın Səhiyyə naziri Mixail Muraşko bildirib ki, rusiyalılar üçün koronavirus əleyhinə vaksin pulsuz olacaq.

187
Teqlər:
Rusiya, dərman, dünya, Koronavirus, COVID-19
Mövzu:
Dünyanı cənginə almış bəla
Əlaqədar
Cihazlar, geyim, dərman, qida... - Hər şey onların təminatından başlayır
Dövlət hesabına dərman alan xəstələr saatlarla xəstəxana qarşısında gözləyirlər - Deputat
COVID-19-dan sağalanlara iki vitamin məsləhət gördülər
Koronavirusu spreylə dayandıracaqlar
Koronavirusla mübarizədə yeni preparat tapıldı – 90 faiz effektivlik göstərib
Ev şəraitində müalicə alanlar, tövsiyəyə əməl edin